Megelőzés
Pár gondolat az almaecetről:
Amit az almaecetről tudni kell
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sohasem késő újra megfigyelni és megtanulni, hogyan követi ösztönösen az állat a természet törvényeit. Szervezetük felépítésében, erejük megtartásában egyes ásványi elemeknek alapvető fontosságuk van. A népi gyógyászat, - és ma már egyre több állatorvos is - azért ajánlja az almaecet fogyasztását, mert az az igen fontos kálium mellett foszfort, klórt, nátriumot, magnéziumot, meszet, ként, vasat, fluort, sziliciumot, cinket és számos nyomelemet is tartalmaz. De B-vitaminok és a szervezet felépítéséhez nélkülözhetetlen aminosavak is megtalálhatóak benne. Más ecetfélék - a borecet kivételével - nem rendelkeznek ezzel a sajátossággal. Az almalé, almabor, vagy ez utóbbiból készült almaecet egyaránt tartalmazza a felsorolt ásványi elemeket. Az alma tulajdonságai az erjesztési folyamat alatt változatlanul mennek át az ecetbe. Az almaecet kedvező élettani hatását ma már tudományos körökben is tanulmányozzák. Ami bizonyosra vehető: az almaecet fogyasztása - alkotóelemei révén - segíti a betegségek megelőzését. Dr. Pénzes János, szadai állatorvos, aki már több, mint egy évtizede ajánlja az állattartóknak, hogy az állatok ivóvízébe tegyenek almaecetet, összefoglalta kedvező tapasztalatait az almaecet alkalmazásáról. Dr. Bárdos László, egyetemi tanár, a gödöllői Szent István Egyetem Állatélettani és Állat-egészségtani Tanszék vezetője kutatócsoportjával 2000-2002. között kísérleteket folytatott almaecet alkalmazásával nevelt állományokban. E kísérletek eredményei is igazolják az állatorvos sokéves gyakorlati tapasztalatát az almaecet jótékony hatásáról az állattartásban.
|